Det blir alltfler organisationer som engagerar sig i palmolja. Råd & Rön har nyligen utvärderat och sågat de svenska tillverkarna av pepparkakor. Med några undantag som Kung Oscar från Göteborgs Kex och Finsmakeriet (säljs på Åhléns med flera) innehåller alla pepparkakor fett från oljepalm. Under 2019 granskade Råd & Rön även den svenska glassindustrin och fann palmolja i över 50 produkter. Testfakta har bla gjort omfattande granskningar av barnmat och välling, då var fokus främst tungmetaller som bly, arsenik och kadmium, men precis som med palmolja är det inget man gärna vill ha sin egen eller sina barns mat.
Äkta Vara är främst en en ideell medlems- och konsumentförening. De driver frågor om bättre matkvalitet med färre tillsatser och mer råvara – mer mat i maten! En av grundarna är den kända, stridbara men sympatiska journalisten Mats-Eric Nilsson som skrivit storsäljare som Döden i Grytan, Saltad nota, Chateau Vadå mfl. samt många fina krönikor och artiklar i Svenska Dagbladet. Palmolja och E-nummer har varit återkommande i deras granskningar och reportage.
Uppmärksammade projekt från Äkta Vara är bl.a. "Årets Matbluff" där det nyligen avslöjades att en produkt stolt hävdade att det minsann var X i produkten, men i själva verket var det bara 3% av det medan palmoljan var 28%. Rena lurendrejeriet!
Äkta Vara är en riktigt bra organisation som ligger helt rätt i tiden. Sedan 2009 har de även har sin egen märkning och certifiering med Ä-märket. Enligt Äkta Vara: Syftet med märket är att underlätta för de konsumenter som söker livsmedel som är fria från tillsatser, men samtidigt också att gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll. Dessutom bidrar märket till en allmän tillsatssanering av livsmedelssortimentet.
Testfakta utför oberoende, noggranna och väl utförda tester av allt från livsmedel till leksaker. Många tester sker i laboratoriemiljö och av experter inom olika områden. Noggranna tester ger svar på många viktiga frågor avseende kvalitet och prestanda samt påverkan på människa och miljö. Testfakta driver utvecklingen framåt och påverkar tillverkare att producera bättre produkter.
Råd & Röd är kända av många och har varit en oberoende aktör i decennier för att tillvarata konsumenters intressen och klagomål på både produkter och tjänster. Som en del av organisationen Sverige Konsumenter levererar de pålitliga och läsvärda tester utförda av experter i en kontrollerad miljö, ofta i laboratorierum. Råd & Rön är ganska breda i sitt uppdrag. De hanterar allt från rese- och banktjänster till konsumentprodukter som glass, pepparkakor, kameror, tv-apparater, däck och bilbarnstolar. Inte minst är Råd & Rön kända för sin "Svarta lista" som inga företag vill hamna på. Råd & Rön har föredömligt och grundligt under 2019 testat både svenska glassar och pepparkakor. Resultatet är delvis nedslående då över hälften av glassarna och pepparkakorna innehåller palmolja. Ett positivt tecken är dock att fler går över till certifierad palmolja (typ RSPO). Råd & Rön konstaterar att palmolja är kontroversiell produkt och förknippas med skövling av regnskog och sociala problem för de som jobbar på palmoljeplantagerna.
KRAV - Sverige mest kända miljömärkning av mat
KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
(Enligt Kravs hemsida)
KRAV är ekologiskt, och mer därtill
– "det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en sjystare arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO. I jämförelse med EUs minimiregler för ekologisk produktion, den EU-ekologiska märkningen, eller EU-eko, så har KRAV mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. KRAV har även regler för klimat och social hänsyn. Det har inte EU-eko."
KRAV om palmolja
– Den ekologiska palmoljan framställs på gamla odlingar eller odlingar som inte har uppkommit på bekostnad av skogen. KRAV har regler mot skövling av urskog och naturskog och även regler för socialt ansvar. Naturskyddsföreningen har riktat kritik mot RSPO, en certifiering för palmolja som har tagits fram av bland annat palmoljeproducenterna. KRAV godkänner inte standarden RSPO i sin helhet utan endast den del som uppfyller KRAVs tilläggskrav om socialt ansvar. I grunden måste produkten alltid vara certifierad för ekologisk produktion.
WWF (Världsnaturfonden) är en global aktör med många olika intressen och mål för att skydda både människors och djurs bästa intressen och deras livsmiljöer. WWF är en framstående aktör för att bevara just regnskogen i världen och har varit en tung och framgångsrik röst och aktör sedan 1970-talet. Många stora reservat har skapats och stora arealer regnskog har därigenom skyddats för lång tid. Men WWF har inte kunnat hejda den enorma skogsskövling som skett de senaste 20-åren för att skapa mark för palmoljeplantager i länder som Indonesien, Malaysia, Thailand, Nigeria, Kongo, Guyana, Equador och Costa Rica. Detta får anses vara ett stort dilemma för WWF då man å ena sidan skyddar stora områden med 100-årig regnskog, men å andra sidan säger att utvecklingen är svår att hejda samt att palmoljeplantagerna ger arbete, inkomst och ett användbart vegetabiliskt fett som kräver mindre areal och insats än t.ex. för raps- och solrosolja. WWFs råd är att använda mer certifierad palmolja från producenter som möter RSPO kraven och att arbeta för hållbart odlande av känsliga landskap. Samtidigt medger WWF att det kan finnas frågetecken kring pålitligheten om RSPO men de hänvisar till att standarden förstärktes under 2018 för att motverka många delar av den kritik som vuxit fram.
Greenpeace
(Från Greenpeace hemsida)
Hur ska man egentligen resonera kring palmolja? Är det okej att köpa produkter med certifierad (miljömärkt) palmolja eller ska man undvika all palmolja? Finns det några företag som sköter sin palmoljeanvändning? Vi intervjuar Erika Bjureby, skogsansvarig och palmoljeexpert på Greenpeace Norden.
Vilka märkningar kan man egentligen lita på?
– Inga fullt ut i nuläget. Företag måste gå längre än att bara förlita sig på certifierad palmolja (så kallad RSPO-certifierad palmolja), och göra starkare och nya åtagande som kan garantera att kopplingen till smutsig palmolja bryts.
Hur fungerar RSPO-certifieringen? Innebär en märkning att 100% av palmoljan i produkten är hållbar?
– RSPO är tyvärr ett system som fortfarande inte kan garantera att palmoljan blir producerad på ett hållbart och ansvarsfullt sätt. Alltför många RSPO-medlemmar skövlar och bränner fortfarande ner regnskog och kränker människors rättigheter. Det är därför företag måste göra mer, gå utöver RSPO, och anta nya striktare kriterier för den palmolja de köper eller producerar.
Greenpeace är en framträdande röst i världen inom många områden som rör miljö och oansvarig exploatering av jordens resurser med mera. I frågor om palmolja, plantager, dåliga produkter och skövling av regnskog har de agerat länge och fått till positiva förändringar av policys och beteende hos många regionala och globala företag och organisationer. (Bild nedan från tidigare kampanj från Greenpeace mot palmolja i biodiesel)