Oljepalmer odlas ofta på mark där det tidigare vuxit skog. När regnskog avverkas och marken sedan odlas frigörs stora mängder växthusgaser, både koldioxid och metan. När så sker har palmolja betydligt större påverkan på klimatet än raps- och olivolja, lägg därtill alla veckolånga båttransporter till Europa. Det finns i dag en del certifierade oljepalmsodlingar där odlingen sker på ett mer hållbart sätt, men de är fortfarande få. En av dem är Krav.
Använder man regnskogsmark för att odla oljepalm innebär det också en förlust av biologisk mångfald, eftersom artrikedomen som finns i regnskogen går förlorad. Orangutanger har fått se sina naturliga miljöer reducerade med hälften på t.ex. Borneo. Tigrar, noshörning och andra djur trängs undan när skogsmaskinerna drar fram och de multinationella företagens efterfrågan efter billigt fett ökar.
Användningen av växtskyddsmedel, och hur miljön påverkas av detta, beror på mängd, hantering och typ av medel. Detta beror i sin tur på bland annat odlingsteknik och klimatfaktorer. När det gäller smör används växtskyddsmedel i odlingen av det kraftfoder som ges till mjölkkorna. I rapsodling används generellt mindre växtskyddsmedel än i oliv- och oljepalmsodling, och de medel som används är också ofta mindre giftiga.
I Sverige har vi som bekant gott om rapsodlingar som ger ett högkvalitativt fett med fleromättade och enkelomättade fettsyror och Omega 3 (som helt saknas i palmolja).
RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är en organisation med 4000 medlemmar bestående av livsmedelsföretag, producenter och andra frivilliga organisationer som tillsammans verkar för spårbar och segregerad palmolja samt mer hållbar palmoljeproduktion.
Cloetta ifrån Ljungsbro utanför Linköping är ett svenskt företag med kända produkter som KexChoklad och Plopp. Tyvärr använder de palmolja som glansmedel i alldeles för många produkter. De har inga planer på att ta bort palmoljan (trots dokumentation som visar att de 2018 skulle ha fasat ut den i majoriteten av produkterna) utan känner sig tillfreds med att den är RSPO-certifierad. Men spårbar palmolja räddar inte regnskogen och för 20 år sedan använde Cloetta inte palmolja alls. Så det går inte komma ifrån att den främsta anledningen till den stora användningen av palmolja är kostnadsdriven för att möta en allt hårdare konkurrens om kunderna.
Vi ser nu en tendens att fler företag väljer att fasa ut palmoljan ur produktsortimentet även om de använt RSPO certifierade palmolja.
Som Göteborgs Kex kvalitets- och miljöchef säger:
- Vi fasade ut den certifierade palmoljan 2017. Den är lätt att baka med så det krävdes många provbakningar och tog tid. Hela anläggningen var också anpassad för palmolja, så det var ett stort arbete. En ytterligare fördel är att vi på köpet fick bort mycket mättat fett ur kakorna.
Om företagen bara själva vill fasa ut palmolja så är det möjligt. Visst det kostar pengar och tar lite tid men man får en bättre produkt med mer näringsriktigt fettsammansättning och visar konsumenter och kunder att man bryr sig. Om både folkhälsan och den stora miljö- och klimatfrågorna i världen 2020.